Wat onderscheidt een cheeta van een luipaard en een jaguar

Vertegenwoordigers van de kattenfamilie zijn perfecte roofdieren die aan de top van de voedselketen staan. Ze zijn gespecialiseerd in het krijgen van voedsel door te verbergen, te stalken en zelden dieren na te jagen. De grootte en het gewicht van katten variëren van 1 kg tot 300 kg, van 30 cm tot 4 meter . Het haar is meestal kort, behalve voor soorten die in koude zones van de planeet en in bergachtige gebieden leven, een grijsachtige tot rode kleur hebben, bedekt met strepen, vlekken en vlekjes. Zeer goed ontwikkeld gehoor en gezichtsvermogen, de geur is niet erg.

Vooral actieve levensstijl leidt 's nachts en' s nachts, zelden gedurende de dag. Hoofdzakelijk afgeleid van de pseudo-Elurus in het Mioceen, in Eurazië, en vervolgens gesetteld op de rest van de continenten.

jaguars

Jaguars zijn grote katten, de enige vertegenwoordigers van het pantergeslacht in Noord- en Zuid-Amerika. Habitat strekt zich uit van Mexico en Paraguay naar het noorden van Argentinië. Het gewicht van mannen is ongeveer 90 - 95 kg . Vrouwtjes zijn een beetje makkelijker. Meestal leven jaguars in tropische bossen, maar soms komt het in de bergen, stijgt tot een hoogte van 2000 meter, en gaat naar de kust naar de oceaan.

jaguar

Hij leidt een eenzaam leven op zijn grondgebied tot 50 vierkante kilometer, hij beweegt zich constant . Op één locatie jaagt de jaguar meestal meerdere dagen en gaat dan naar de volgende site. Hij benadert ook voortdurend de grenzen van zijn plot en markeert deze. Het behandelt zijn soortgenoten zeer verdraagzaam, wat niet het geval is bij andere katten.

Deze kat jaagt vaak tijdens de schemering en jaagt niet op grote kuddes hoefdieren op zijn territorium, maar jaagt voornamelijk uit hinderlagen bij waterlichamen. Het voedt zich met vissen, kaaimannen, slangen, schildpadden en herten. Aarzel niet jaguar en vee.

Door zijn slachtoffer voornamelijk van opzij of van achteren aan te vallen, raakt hij het dier op de grond. In dit geval krijgt het slachtoffer zwaargewonden, soms dodelijk. Met vaak krachtige kaken bijt het roofdier de schedel van zijn slachtoffer. En hij begint het ook te eten, met het hoofd. Carrion voedt niet, als de prooi te groot is, blijft het in de buurt en dan om het af te maken. Hij zwemt goed en klimt bomen, wat hem helpt bij de jacht op apen. Aanvallen op de persoon, het is geregistreerd, extreem weinig. Maar van de man, want zijn mooie vacht heeft veel geleden, Jaguar staat vermeld in het Rode Boek en fotograferen onder licentie is alleen toegestaan ​​in Brazilië.

luipaarden

Luipaarden zijn de meest voorkomende van het geslacht van grote katten. Hun uitgestrekte leven strekte zich uit van Afrika, tot Turkije, Iran, India en het Verre Oosten. Ze leven in de bergen, savannes, tropen en woestijnen. In koude habitats hebben luipaarden dikke, luxueuze vachten, en in de bosdelen op de eilanden Java en op het Maleisische schiereiland worden vaak zwarte luipaarden aangetroffen, met een heel donkere vacht. Ze worden vaak panters genoemd, hoewel dit niet klopt.

luipaard

Luipaarden zijn eenzaam, geven er de voorkeur aan en jagen altijd 's nachts. Ondanks de kleinere afmeting ten opzichte van de tijger en de leeuw, heeft het grote kracht, waardoor je grote dieren kunt jagen. Een prachtige houtkruiper, die op apen kan jagen in bomen, vaak rust of in een hinderlaag op hen zit. Afrikaanse luipaarden slepen hun prooi naar de bomen en redden ze van andere roofdieren.

De lijst met jachtgames is ook vrij uitgebreid, het omvat verschillende soorten antilopen, herten, reeën, apen en vogels. Hij steelt graag honden en jaagt op rivalen. Mensen worden zelden aangevallen, maar gewonde dieren vallen bijna altijd aan.

Onder luipaarden zijn er gevallen van kannibalisme, het is meestal ziek, of oude individuen, of gewond door jagers. Veel luipaarden werden vernietigd, vanwege de mode voor gevlekte pels. In sommige landen is het jagen op deze roofdier verboden, maar trofeejacht is toegestaan ​​in Afrika.

cheetah

De cheeta is een soort roofdier dat heel anders is dan andere katten. De jachtluipaard is vrijwel overal in Afrika verspreid, een kleine populatie leeft in het Midden-Oosten. Een volwassen mannetje weegt gemiddeld 40 - 60 kg en schofthoogte tot 90 centimeter .

cheetah

Jachtluipaarden jagen altijd gedurende de dag, onder de prooi voornamelijk gazelles, impala's, wildebeest jongen en hazen. Als cheeta's driemaal gaan jagen, kunnen ze een struisvogel krijgen. In Afrikaanse savannes, onder roofdieren, is het de zwakste. Luipaarden en leeuwen nemen vaak zijn prooi, en er is niets te zeggen over hyena's, deze aaseters dwingen de leeuw zelfs terug te trekken. Cheeta's eten geen aas, eten alleen zelfstandig gedode dieren.

In de afgelopen eeuwen jaagden de heersers van het oosten saigas met jachtluipaarden. Deze jachtkatten heetten Pardus, ze waren echt een koninklijk geschenk, omdat ze niet in gevangenschap fokten, ook al waren ze goed verzorgd en goed bewaard. Jachtluipaarden werden op jacht genomen met hun doppen gesloten, zodat roofdieren niet voor de gek wilden spelen. Alleen maar dichterbij gekomen op hun normale afstand, verlaagd van leads.

Wat hebben ze gemeenschappelijk?

Wat deze katten gemeen hebben, is dat ze allemaal aan de top van de voedselketen staan, ze werden alleen geboren om hun prooi op alle beschikbare manieren te doden. Hiervoor zorgde de natuur voor een goed gezichtsvermogen, in staat om in het donker te zien met krachtige kaken en sterke benen. Hun gehoor zorgt ervoor dat je het geringste geritsel hoort, en de kleur van hun pels laat je toe om het gekozen slachtoffer te besluipen.

Wat onderscheidt een cheeta van een luipaard en een jaguar

Een cheeta jaagt, in tegenstelling tot een luipaard en een jaguar, alleen gedurende de dag . Cheetah verschilt qua lichaamsbouw, lijkt op een hond, heeft een klein hoofd en een goed ontwikkelde borst. Het heeft semi-intrekbare klauwen op lange benen, wat een zeer grote zeldzaamheid is. Zijn lichaam is het lichaam van de sprinter.

De cheetah jaagt in open ruimtes, en in tegenstelling tot andere slecht lopende katten, valt hij niet aan vanuit een hinderlaag, maar achtervolgt zijn prooi. Als we het slachtoffer een korte afstand naderen, probeert onze sprinter met een snelle worp het dier in te halen. Cheeta's zijn de snelste roofdieren op de grond en versnellen op een kleine afstand van maximaal 110 km per uur. Als hij het dier niet meteen vangt, zal hij niet meer dan 400 meter verderop zijn. Hij is een goede hardloper voor korte afstanden, ademt snel uit en wordt moe. Natuurlijk kan hij niet in bomen klimmen en probeert zijn benen niet te verwonden, omdat ze hem voeden.

Aanbevolen

Wat is het verschil tussen beton en cementmortel?
2019
Welke middelen beter zijn dan "Mastodinon" of "Cyclodinon" - we maken een keuze
2019
Wat maakt potvissen anders dan walvissen: vergelijking en verschillen
2019